23 Mart 2009 Pazartesi

Coca Cola

Coca Cola
Bir Coca Cola reklamı daha. Aslında anti-reklam demek daha doğru. Aşağıdaki bilgileri edindikten sonra artık Coca Cola içmeyi tümüyle bıraktık. Sadece Coca Cola değil içinde koyu kırmızı renk barındıran doğal olmayan hiçbir gıdayı tavsiye etmiyoruz. Nedenini aşağıda bulabilirsiniz.

Coca Cola'nın Karmin (ing. Carmine) maddesi kullanması nedeniyle ABD'de kosher alamadığını biliyor muydunuz? Aşağıda Coca Cola'da ve diğer kan kırmızı renge sahip pekçok içecekte kullanılan Karmin (Carmine) ya da ticari koduyla E120 maddesi hakkında açıklamalar okuyabilirsiniz. Coca Cola Firmasından konuyla ilgili açıklamaları duymak istiyoruz.

COCA COLA ÖZÜTÜNDEKİ KARMİN (CARMINE) HAKKINDA İNTERNETTEKİ BİLGİLER

Coca cola İçmeye Devam Ediyor musunuz?
Coca Cola'ya Antalya tüketici mahkemesinde açılan dava

Türkiye'de hatta, dünyada ilk kez 15 Eylül 2006 günü Coca-Cola'ya karşı,
içeriğini açıklaması için Antalya Tüketici Mahkemesinde
davası açıldı...


Açılan davada, merkezi Atlanta'da olan ve 1886 yılında Eczacı Dr. John
S.Pemberton tarafından faaliyete geçen Coca-Cola, 120
yıllık geçmişi ile "dünyanın hiçbir yerinde hiç kimseye açıklamam" dediği
sırını açıklayacak mıydı? Bu nedenle geçen gün (19 Mart
2007) açılan davanın 3.
duruşması yapıldı.

Taraflar mahkemeye 100 sayfayı geçkin açıklamada bulundu. Coca-Cola
mahkemeye savunma amaçlı verdiği dosyada (24 sayfa savunma
metni, 18 sayfa belge) üretim, içerik ve ambalaj olmak üzere istenilen
her hususa açıklık getirdi. Gözden kaçan, Coca-Cola
açıklamam dediği "Ticari Sır" ın ne olduğunu da açıkladı. (!) Antalya
tüketici mahkemesi kararını verdi ve Coca-Cola davasını bir
üst mahkemeye taşınmasının
yolunu açtı.

Yargı bundan sonra nasıl bir karar verir. Yargılama sonucunda, Coca-Cola
ürün etiketlerinde bir değişiklik kararı çıkar mı? Bu
yönde bir karar çıkarsa, verilen karar diğer benzer içecekler için de
kullanılır mı, tabii ki merak konusudur. Bekleyip
göreceğiz...

Diğer tarafta, Coca-Cola davasını yargıya taşıyan bir kişi olarak, şuana
kadar beklentilerim büyük ölçüde gerçekleşti. Türk adalet
sisteminde, bilinçli ve duyarlı bir tüketici olarak böylesi bir davanın
üstelik Coca-Cola'ya karşı açılabileceği kanıtlandı.
Dünyada binlerce haber yapıldı. On binlerce insan, yapılan haber ve açılan
formlarda Coca-Cola davasına ilişkin düşüncelerini dile
getirdiler.

Mahkeme tarafında ise Coco-Cola avukatları aracılığı ile yaptığı
savunmada, Coca-Cola ürünlerinde, "... içeriğinde bulunan
Coca-Cola Özütü nün içeriğinin ürün üzerinde..." belirtilmemesini, "ürünün
ayırıcı lezzet ve kalitesi Coca-Cola Özütü sayesinde
elde edilmekte..." olduğundan dolayı açıklanmadığını belirtti... Coca-Cola
avukatı, Coca-Cola Özütü nün Coca-Cola'nın ticari sırı
olarak "100 yılı aşkın bir süredir" muhafaza edildiğini, onun için de
Coca-Cola Özütü nü açıklanmasını isteyen " davacı tarafın
dilekçesini ve beyanlarını kabul etmiyoruz", dedi. Mahkemeden de, haklı
olarak, "Davanın reddine karar...", verilmesini istedi.
Fakat, mahkemeye verdiği Coco-Cola formülünün
bileşim çizelgesinde;

Şeker : %10.58 W/V
Fosforik Asit : 0.544
G/L
Kafein : 150 MG/L
Coca-Cola Özütü : %0.015 W/V
(!!!)
Karamel : %0.11
Karbondioksit : 7.5 G/L


Anlaşılacağa üzere açılan dava sonucunda, Coca-Cola'da bilinmeyen formülü değil, Coca-Cola Özütü olduğu resmiyet kazandı. O zaman,
Coca-Cola Özütü nün ne olduğu araştırıldığında, Coca-Cola'nın
çok merak edilen sırı da ortaya çıkacaktı.

İlk önce; Türk Dil Kurumunun verilerinde
"Özüt" nedir ona bakalım.

Biyoloji terimler sözlüğünde özüt: Herhangi bir organ ve dokunun mekanik
olarak parçalanmasıyla (homojenizasyon) elde edilen yapı.
Ekstrakt.
Biyoloji terimler sözlüğünde özüt: Sıkıştırma, parçalama, çözme vb.
yöntemlerle bulunduğu ortamdan ayrılan sıvı özdek....


İkinci olarak; Coca-Cola avukatı, Coca-Cola Formülü olarak tanımlanan
Coca-Cola Özütü" gıda aromalarının karışımdır. Aroma
maddeleri ürüne tat vermek için ilave edilen maddelerdir..." dediği
için "aroma" ne anlam geliyor ona da bir bakalım.

Besin hijyen ve teknoloji terimler sözlüğünde aroma: Gıdaların duyusal
muayenelerinde çiğneme ve yutkunma sonucunda hissedilen tat
ve kokunun birlikte oluşturdukları haz
verici duyum, rayiha.
İng.: aroma

> Coca-Cola savunmasında yer alan, Özüt ve Aroma'nın ne anlama geldiğini
> öğrendikten sonra ara bir toparlama yapacak olursak.
> Herhangi bir maddenin (organ veya doku) ezme-parçalama işlemi ile özü
> çıkartılıyor, yapılan işlem ile elde edilen "öz", söz konusu
> Coco-Cola'da kullanılıyorsa "öz" ün rengiyle birlikte damağımızda
> yutkunurken hissettiklerimiz ile aldığımız koku, o maddenin
> aromasının verdiği haz
> oluyordu...
>
> Antalya Tüketici Mahkemesinde açılan davada, Coca-Cola'yı savunan
> avukatların mahkemeye verdikleri savunmada, Coca-Cola gerçeğinde
> bilinmeyenin, esrarengiz kasalarda gizlenen formül değil, yalnızca
> Coca-Cola içerisinde yer alan "özden" üretildiği açıklandı. O
> zaman bilinmesi gereken ve ticari sır olmaktan çıkan bir husus vardı. O
> da, o "öz" hangi canlıdan (hayvan ve bitki) elde
> edilmişti? Ortada bir formül değil, bir hayvan
> veya bitki olması gerekiyor.
>
> Yapmış olduğumuz bir araştırma sonucunda, aslında bu maddenin, gıda
> katkı maddelerinde renklendirici (boya) olarak bilinen
> "Cochineal" (Coccus cacti ve Dactylopius coccus ) ismi ile anılan, başta
> Meksika olmak üzere, Kanarya Adaları, Şili, Peru ve
> Bolivya'da bulunan Opuntia cinsi kaktüs üzerinde yaşayan bir tür
> böcek türü olduğu bilgisine hemen ulaşıldı...
>
> Günümüzde, Cochineal böceği doğal ortamda kaktüs bitkisine kene gibi
> yapışarak hayatını sürdürürken, tüketim alanının
> büyüklüğünden dolayı kültürel olarak da yetiştirilmektedir... Bizim
> aradığımız özüt ise Cochineal böceğinin dişisi ve
> larvalarından elde
> ediliyordu...
>
> Larva nedir?
>
> Biyolojik terimler sözlüğünde larva: Ergin karakterlerini kazanmadan
> önceki genç hayvan. 2. Tüm başkalaşım gösteren böceklerde
> yumurtadan çıkan ve pupa evresine girmemiş olan kanatsız, genel
> olarak kurt biçimindeki evre. Tırtıl, kurtçuk
>
> Larva'nın ne olduğunu ve ne anlama geldiğini öğrendik. Aztek ve Maya köylüsü
> yüz yıllardır altın kadar değer verdikleri Cochineal
> böceği ve larvalarını toplayıp silindir ile ezerek özünü çıkarttı ve elde
> ettikleri özü kazanda kaynatarak iplerini boyadı.
> Böylelikle Amerikan yerlileri dünyanın turkuvazdan sonraki en
> güzel büyülü renklerinden birisi olan Carmine'yi
> (karmen-kırmızı-kızıl,*) elde etti. Sonra işin içine kimya girdi.
> Cochineal böceği ve larvalarından elde edilen özüt kimyasal
> işlem sonrası "Carmine pigmenti" (pigment: bitki ve hayvanlardan elde
> edilen boya) adı verildi. "Carmine pigmenti" daha çok
> dokumacılıkta boya maddesi olarak kullanıldı. Carmine'dan ilk etkilenen
> Amerika kıtasını işgal eden İngilizler oldu. Carmine
> renginin kıtada da çok sevildiğini fark eden İngilizler, belki de yerlilere
> şirin gözükmek adına askeri üniformalarında Carmine
> rengini kullandı. Amerikanın, Avusturalya'nın işgalinde, Carmine renkli
> askeri üniforma giyen İngilizler yerlilere eziyet
> (öldürdü) etti. Batı Carmine'yi İngiliz askeri üniformasından sonra,
> Cochineal böceğinin larva özütü olarak çeşitli gıda
> maddelerinde kullanmaya başladı ve yaklaşık 150 bin Cochineal
> böceğinden bir kilogram boya elde etti.
>
> Daha bitmedi. Antalya Tüketici Mahkemesinde açılan davayı başta Coca-Cola
> olmak üzere, Türkiye'deki çoğu basın-yayın organları çok
> fazla ciddiye almadı. Cemaat, tarikat ve kulluk geleneği olsa gerek, o büyük
> bir kuruluş uğraşılmaz anlayışı, davanın nedenlerini
> mercek altına alınmasına engel oldu. Ne de olsa Coca-Cola'nın büyük oranda
> reklam bütçesi vardı. İstedikleri her türden değerler
> ile oyun oynayacaklar. Ayıbı kendileri yapacak, fakat siz yalnızca
> tüketici olacaksınız. Sesinizi çıkartmayacaksınız. Soru
> sormayacaksınız. Ne verilirse onu alacaksınız... Verdikleri kadar
> düşüneceksiniz. Coca-Cola'nın mahkemeye yazılı olarak verdiği
> ifadeyi aynen aktarıyorum, "...tartışmasız
> olarak..." kabul edeceksiniz...
>
> - Cochineal böceğinin larva özütü Carmine'yi kullanan yalnızca
> Coca-Cola mı? Ve Coca-Cola sağlığa zararlı mı?
>
> - Açın bir dava öğrenin, bizden bu kadar... Biz
> Coca-Cola'ya yalnızca içeriğini açıkla dedik.
>
> Ayrıca, edindiğimiz bu bilgileri bir araya getirmemiz, Coca-Cola'nın
> mahkemeye sunduğu bilgiler sayesinde oldu. Onun için
> Coca-Cola'ya teşekkür
> ediyoruz.
>
> Sonuç : Coca-Cola yüzyıllardır az bilinen
> sırrının adı, "BÖCEK"!!!
>
> Saygılarımla,
>
> Oya TÜRKOĞLU
> Müşavir Avukat
>
> ERDEMİR T.A.Ş.
> Kdz. EREĞLİ/TÜRKİYE



KARMİN Maddesi Hakkında Türkçe Bilgi

Karmin ya da Carmine ana maddesi Cochineal hakkında bilgi.

Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopiidae familyasından değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Aztek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır.

Avrupa'ya 16. yüzyılda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir boya pigmentidir.

Carmin Elde Edilmesi
Cochineal; Kanarya Adaları'nda ve Meksika'da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilmektedir.

Kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür. Cochineal böceği için özel tarlalar kurulur. Bu böcekler ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanır..

Carmin Kullanımı
Böcekten elde edilen karmin maddesi gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürünü yelpazesinde kullanılan karmin, sosisler ve işlenmiş kümes hayvanı gibi et ürünlerinde, meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de doğal renklendirici olarak bulunabilir[1]. Bir insan yiyecekler ile birlikte yılda ortalama bir ilâ iki damla karminik asit tüketmektedir.[2].

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır[2][3]. Ayrıca son olarak COCA-COLA yapımında renk için kullandıldığı söylenmektedir.

KARMİN ELDE EDİLİŞİ


Karmin-1: Karmin Böceği Görüntüsü


Karmin-2: Karmin Böceği Görüntüsü


Karmin-3: Karmin Böceği Görüntüsü


Karmin-4: Karmin Böceği Görüntüsü


Karmin-5: Karmin Renkleri


Karmin-6: Karmin Hasatı


Karmin-7: Karmin Böcekler Toplu Halde


Karmin-8: Karmin Gıda Boyası


Karmin-9: Kaktüsten Karmin Toplama



Karmin-10: Karmin Yetiştirme Çiftliği



CARMINE Maddesi Hakkında İngilizce Bilgi

Carmine (IPA: /ˈkɑːmɪn, ˈkɑrmaɪn, -miːn/), also called Crimson Lake, Cochineal, Natural Red 4, C.I. 75470, or E120, is a pigment of a bright red color obtained from the carminic acid produced by some scale insects, such as the cochineal and the Polish cochineal, and is used as a general term for a particularly deep red color. Carmine is used in the manufacture of artificial flowers, paints, rouge, yogurt, cosmetics, food additives, and crimson ink.

Production
Carmine may be prepared from cochineal, by boiling dried insects in water to extract the carminic acid and then treating the clear solution with alum, cream of tartar, stannous chloride, or potassium hydrogen oxalate; the coloring and animal matters present in the liquid are thus precipitated. Other methods are in use in which egg white, fish glue, or gelatine are sometimes added before the precipitation.

The quality of carmine is affected by the temperature and the degree of illumination during its preparation, sunlight being requisite for the production of a brilliant hue. It also differs according to the amount of alumina present in it. It is sometimes adulterated with cinnabar, starch and other materials; from these the carmine can be separated by dissolving it in ammonia. Good carmine should crumble readily between the fingers when dry.

Carmine lake is a pigment obtained by adding freshly precipitated alumina to decoction of cochineal.

Carmine can be used as a staining agent in microbiology, as a Best's carmine to stain glycogen, mucicarmine to stain acidic mucopolysaccharides, and carmalum to stain cell nuclei. In these applications, it is applied together with a mordant, usually an Al(III) salt.

Carmine is used as a food dye in many different products such as juices, ice cream, yogurt, and candy, and as a dye in cosmetic products such as eyeshadow and lipstick. Although principally a red dye, it is found in many foods that are shades of red, pink, and purple. As a food dye it has been known to cause severe allergic reactions and anaphylactic shock in some people.[1] [2]

Food products containing carmine-based food dye may prove to be a concern for people who are allergic to carmine, or people who choose not consume any or certain animals, such as vegetarians, vegans, and followers of religions with dietary law (e.g. kashrut in Judaism and halaal in Islam).

Regulations for use in foodstuffs

United States

In the United States, carmine is approved as dye for foodstuffs. In January 2009, FDA passed a new regulation[3] requiring carmine and cochineal to be listed by name on the label. This regulation is effective January 5, 2011.

In January 2006, the FDA evaluated a proposal[4] that would require food products containing carmine to list it by name on the ingredient label. It was also announced[citation needed] that the FDA will separately review the ingredient labels of prescription drugs which contain colorings derived from carmine. A request from the Center for Science in the Public Interest (article titled: "FDA Urged to Improve Labeling of or Ban Carmine Food Coloring" http://www.cspinet.org/new/200605011.html [1])[citation needed] to require ingredient labels to explicitly state that carmine may cause severe allergic reactions and anaphylactic shock and that is derived from insects was declined by the FDA. Food industries were aggressively opposed to the idea of writing "insect based" on the label and they finally agreed to simply putting "carmine"[citation needed].

Although concerns over hazards from allergic reactions have been asserted,[citation needed] the United States Food and Drug Administration agency (FDA) has not banned the use of carmine and states it found no evidence of a "significant hazard" to the general population.[2] This is not to say that the dye does not pose a significant hazard to some persons.

European Union

In the European Union the use of carmine in foodstuffs is regulated under the European Commission's directives governing food additives in general ([3], [4]) and food dyes in particular ([5]) and listed under the names Cochineal, Carminic acid, Carmines and Natural Red 4 as additive E 120 in the list of EU-approved food additives ([6]). The directive governing food dyes approves the use of carmine for certain groups of foodstuffs only (a list of approved uses is included in Annexes I and III of EU-Directive 94/36 [7]) and specifies a maximum amount which is permitted or restricts it to the quantum satis.

The EU-Directive 2000/13/EC [8] on food labeling mandates that carmines (like all food additives) must be included in the list of ingredients of a food product with its additive category and listed name or additive number, that is either as Food colour carmines or as Food colour E 120 in the local language(s) of the market(s) the product is sold in.

Although concerns of hazards from allergic reactions were raised, the use of carmine in foodstuffs is not banned in the EU. However, the use of carmine in foodstuffs has been discouraged by European food safety authorities, and although it is predominately used as colouring in alcoholic beverages, it can still be found in foods such as supermarket Indian curries. A re-evaluation process of the approval status of several food colors (including carmine) was started by the Panel on food additives, flavourings, processing aids and materials in contact with food of the European Food Safety Authority in early 2006 and is scheduled to be completed by 2008 ([9] Accessed on 2 January 2007, [10])

References

1. ^ Dr J. B. Greig. "WHO FOOD ADDITIVES SERIES 46:COCHINEAL EXTRACT, CARMINE, AND CARMINIC ACID". Food Standards Agency. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v46je03.htm. Retrieved on 03 2008. "The nature of the adverse reactions, e.g. urticaria, rhinitis, diarrhoea, and anaphylaxis, provides clear evidence that systemic reactions can follow exposure of a sensitized individual to cochineal colours."
2. ^ A.I. Tabar et al, Asthma and allergy due to carmine dye; PMID: 13679965; An Sist Sanit Navar. 2003;26 Suppl 2:65-73.
3. ^ http://www.foodnavigator-usa.com/Product-Categories/Flavors-and-colors/New-labeling-rules-for-cochineal-bug-coloring New labeling rules for cochineal bug coloring
4. ^ Dye may cause some consumers to bug out

* Amy Butler Greenfield – A Perfect Red: Empire, Espionage, and the Quest for the Color of Desire, Harper Collins, 2005. ISBN 0-06-052275-5
* This article incorporates text from the Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, a publication now in the public domain.

Hiç yorum yok: